Romania este reprezentata anul acesta la Campionatul Mondial de Dezbateri pentru Elevi din Singapore de o echipa formata din 3 elevi din Bucuresti si 2 din Ploiesti.
Acestia vor concura cu cele mai puternice echipe de dezbateri din lume pentru titlul de Campioni Mondiali la Dezbateri. Organizat anual, WSDC- World School Debating Championship, campionatul mondial dedicat elevilor are loc anul acesta in Singapore, intre 27 iulie si 6 august, unde sunt asteptate echipe reprezentand 53 de tari.
Cu o traditie de 27 de ani, Campionatul Mondial de Dezbateri pentru Elevi este o miza foarte importanta pentru miscarea de dezbateri din orice tara, fiecare avand dreptul sa trimita o singura echipa formata din 4 sau 5 elevi. Selectia pentru echipa nationala a Romaniei se face cu un an inainte de campionat pentru ca timpul de pregatire sa fie cat mai mare.
Anul acesta, echipa de alumni si arbitri ARDOR i-au selectat pe Letitia Roman, Madalina Ionescu, Alice Chempf, Miruna Mihaila si Ciprian Leon Chirila.
Parte a procesului de pregatire si coaching, echipa nationala de dezbateri a participat la 5 competitii nationale si internationale, precum: Cluj Open, Eurasian Schools Debating Championship in Istanbul, Bratislava Schools Debating Competition, Sofia Open – competitie dedicata in principal studentilor la care au reusit sa ajunga chiar in finala. Dincolo de competitiile menite sa sudeze echipa formata din elevi care nu au mai jucat impreuna pana acum, pregatirea a insemnat peste 2.500 de ore de munca.
Campionatul Mondial de la Singapore se desfasoara in opt runde de calificare urmate de optimi, sferturi, semifinale si finale. Temele anuntate de corpul de arbitri de anul acesta vor fi dezbatute in formatul WS (world schools). In rundele de calificare au loc dezbateri legate de interzicerea contractelor fara ore garantate de munca, reprezentarea inculpatilor in procese criminale exclusiv de avocati publici, oportunitatea organizarii elevilor in clase pe criterii de competenta in invatamantul primar si secundar, spargerea enclavelor etnice in orase cu populatie formata in principal din imigranti, iar motiunea anuntata pentru confruntarea din finala este: Acest Parlament crede ca guvernele ar trebui sa asigure venitul universal de baza (Universal Basic Income).
Anul acesta, alaturi de Primaria Ploiesti, suportul financiar pentru echipa Romaniei a venit si din partea companiei Deloitte Romania si a casei de avocatura Tuca Zbarcea si Asociatii. (A.D.).